Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Nu a fost introdusa o sursa
George Prăjescu
379
Amir Rrahmani, căpitanul echipei naționale a Kosovo, a fost figura centrală într-un incident care a șocat fanii fotbalului, în timpul meciului din Liga Națiunilor dintre România și Kosovo, când echipa sa s-a retras de pe teren la scorul de 0-0, în prelungiri. Scandalul a izbucnit după o altercație între Rrahmani și atacantul român Denis Alibec, dar explicațiile pe care le-a oferit ulterior fundașul au fost însoțite de acuzații grave și o interpretare personală a evenimentului.
Într-un interviu acordat presei din Kosovo, Rrahmani a povestit în detaliu ce s-a întâmplat pe teren. Potrivit acestuia, altercația cu Alibec a fost doar un pretext pentru un conflict mult mai amplu, care a fost „provocat” de scandările din tribune. Căpitanul kosovarilor a declarat că suporterii români au strigat constant „Serbia, Kosovo” pe toată durata meciului, ceea ce l-ar fi supărat considerabil pe el și pe colegii săi. Deși aceste scandări nu au fost continuu auzite de întreaga arenă, Rrahmani susține că i-a semnalat de mai multe ori arbitrului despre ceea ce se întâmpla în peluză, dar nu a primit niciun răspuns din partea oficialilor.
În ciuda celor spuse de Rrahmani, martorii oculari au relatat că scandările „Serbia, Kosovo” au fost sporadice și nu ar fi justificat o reacție atât de extremă din partea echipei vizitatoare. Totuși, căpitanul kosovar nu s-a limitat doar la a descrie evenimentul de pe teren, ci a adus în discuție trecutul tragic al regiunii Kosovo, invocând războaiele și masacrele care au marcat istoria țării sale. „Kosovo este Albania”, a declarat el, făcând o referire directă la naționalismul albanez, care este adânc înrădăcinat în mentalitatea unui segment al populației din Kosovo și Albania. Rrahmani a continuat: „Suntem aici pentru a reprezenta poporul nostru, care a avut un trecut foarte greu, un mare război a luat multe vieți, au fost masacre. Aceste lucruri nu pot fi acceptate.”
În această declarație, Rrahmani a subliniat că echipa sa a fost pusă într-o situație imposibilă, unde „provocările” din tribune și lipsa de reacție a arbitrilor au dus la decizia drastică de a nu mai reveni pe teren. „UEFA trebuie să ia măsuri”, a continuat el, argumentând că fotbaliștii kosovari nu ar trebui să fie nevoiți să suporte astfel de comportamente, având în vedere că reprezintă o țară cu un istoric complex și dureros.
Pentru Rrahmani și mulți dintre colegii săi, momentul din meciul cu România nu a fost doar o altercație sportivă, ci un simbol al unei lupte istorice și naționale care se joacă și în afacerea sportivă. Declarațiile sale, în care a afirmat că „Kosovo este Kosovo sau Kosovo este Albania”, au stârnit controverse și au adus în prim-plan tensiunile politice din regiune, pe care mulți le consideră încă nerezolvate.
Deși mulți ar putea considera reacțiile lui Rrahmani ca fiind exagerate, faptul că incidentul s-a petrecut pe un teren de fotbal, un loc în care competițiile sportivă sunt adesea văzute ca momente de evadare din cotidianul conflictual, a sporit doar intensitatea discuțiilor. Echipa kosovară și-a apărat gestul, considerându-l un răspuns justificat la o atmosferă considerată ostilă și jignitoare. Totodată, Rrahmani a subliniat că gestul echipei sale nu a fost un act de „agresiune” fizică, ci unul simbolic, pentru a atrage atenția asupra unei situații care a depășit cadrul unui simplu meci de fotbal.