Acasă
politică
advertoriale
actualitate
administrație publică
monden
business
economie
cultură
sport
sci-Tech
evenimente
Sursa imagine:
Redacția
932
Cazuri de Salmonella, provocate de consumul de carne de pui din Ucraina. Potrivit unui raport recent al unor autorități UE responsabile de monitorizarea, prevenirea bolilor și siguranța alimentară, vreme de doi-trei ani, au fost înregistrate 300 de cazuri de Salmonella în UE și Regatul Unit, dintre care unul a dus la deces. Acestea ar fi fost provocate de carnea de pui ucraineană.
Începând cu septembrie 2021, vreme de doi ani, a existat un focar transfrontalier de Salmonella tip Mbandaka ST413 în Uniunea Europeană și dincolo de ea, în Regatul Unit al Marii Britanii. Până pe 30 noiembrie 2022, au fost înregistrate 196 de cazuri, publicate într-o evaluare comună a Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Acestea ar fi fost cauzate de carnea de pui din Ucraina, mai exact produse semi-preparate, dar și carne proaspătă.
Până pe 15 martie 2024, au fost raportate 300 de cazuri (deci o creștere de 104 cazuri): trei în Estonia, 98 în Finlanda, 16 în Franța, două în Germania, șapte în Irlanda, unul în Țările de jos, precum și 173 în Regatul Unit, potrivit definiției europene a cazurilor. Dintre acestea, 23 de cazuri au fost urmate de internare la spital, șase cazuri de septicemie și un deces în Regatul Unit, potrivit EFSA .