Finala secțiunii de pian la Concursul Enescu: Doi artiști ruși și unul ucrainean
Duminică, doi pianişti din Rusia și unul din Ucraina se vor confrunta în finala Secțiunii de pian din cadrul celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu. Președinta juriului, Lilya Zilberstein, a anunțat că finaliștii sunt Evgeny Konnov (Rusia, 32 de ani), Roman Lopatynskyi (Ucraina, 31 de ani) și Tatiana Dorokhova (Rusia, 33 de ani), potrivit comunicatului transmis de ARTEXIM.
Evenimentul se va desfășura la Ateneul Român, începând cu ora 18:00. Fiecare concurent va interpreta lucrări celebre, Evgeny Konnov alegând Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski, Roman Lopatynskyi prezentând Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian și orchestră op. 83 de Johannes Brahms, iar Tatiana Dorokhova va interpreta Concertul nr. 1 în re minor pentru pian și orchestră op. 15, tot de Brahms. Orchestra Filarmonicii "George Enescu" va acompania concurenții sub bagheta dirijorului Christian Reif.
Competiția va oferi trei premii în bani, cu o valoare totală de 30.000 de euro: Premiul I, în valoare de 15.000 de euro net; Premiul al II-lea, de 10.000 de euro net; și Premiul al III-lea, de 5.000 de euro net. În plus, vor fi oferite și alte premii, printre care Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, în valoare de 3.000 de euro net, precum și Premiul Constanța Erbiceanu de 2.000 de euro net. De asemenea, un alt premiu similar va fi acordat pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse „Bulz” pentru pian de Diana Rotaru, tot în valoare de 2.000 de euro, iar publicul va putea vota pentru preferatul său, câștigătorul urmând să primească 1.000 de euro net.
Casa de discuri Electrecord va oferi câștigătorilor de la secțiunile violoncel, vioară și pian oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi incluse pe un album dedicat. Votul pentru Premiul publicului va fi deschis tuturor celor care au urmărit concertul final, fie din sală, fie online, la radio sau la TV. Oricine poate vota accesând site-ul oficial al concursului.
Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare internațională.